Broodje bapao
10 broodjes
35 minuten + 1 uur

250 gram bloem
125ml water, lauwwarm
½ theelepel + ¼ theelepel gist
1 eetlepel suiker
½ theelepel zout

125 gram peasmaker (1 zak)
3 tenen knoflook
2 sjalotten
1 eetlepel verse gember, geraspt
2 eetlepels olie
1 tot 3 eetlepels sambal
½ theelepel gemalen koriander
Snuf kruidnagel
Snuf steranzijs
2 maggiblokjes
¼ theelepel piment
¼ theelepel citroengras
2 eetlepels rijstazijn

01. Voeg gist en suiker toe aan het water. Meng in een grote kom bloem en zout. Giet langzaam en al mengend het water bij de bloem. Meng met een houten lepel en kneed vervolgens minstens 8 minuten.

02. Vorm het deeg tot een bal en laat het deeg minstens een uur rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek.

03. Week de Peasmaker stukjes in kokend warm water voor ongeveer 5 tot 10 minuten. Laat goed uitlekken en knijp vocht uit de stukjes. Gebruik nu een vork of je handen om de stukjes een beetje kapot te scheuren en wat meer structuur te geven.

04. Hak de knoflook en sjalotten fijn en rasp de gember. Verhit de olie in een pan en bak deze ingrediënten samen met de sambal voor 2 tot 4 minuten of totdat de ui glazig is geworden.

05. Voeg de peasmaker stukjes toe samen met de kruiden, rijstazijn en verkruimelde maggiblokjes. Proef goed en breng eventueel verder op smaak.

06. Verdeel het deeg in tien gelijke porties. Kneed de porties tot gladde, ronde balletjes. Druk vervolgens plat en rol uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm breed. Leg wat van de vulling in het midden en vouw dicht.

06. Plaats elk broodje op een stukje bakpapier in een stoommandje boven warm water en laat minstens 15 minuten rijzen. Laat het water vervolgens koken en laat de broodjes 15 minuten stomen. Let op! Haal in de tussentijd niet het kapje van je stoommandje. Serveer de broodjes warm met (zelfgemaakte) chilisaus.