Heb je een avontuurlijke eter over de vloer, of is het zaterdagavond en hebben jij en je lover (of gewoon jij) zin in een heerlijk, guilty pleasure, anders-dan-anders hapje? Dit is wat je moet maken. Je moet het een keer geprobeerd hebben, aldus Trai. En ja, het is echt verrassend lekker! 😅

2 sushirollen
40 minuten

sushirijst
100 gram sushirijst
120 ml water
½ theelepel zout
1 eetlepel rijstazijn
½ eetlepel suiker

saus
2 eetlepels vegan mayonaise
½ – 1 eetlepel Amerikaanse mosterd
1 eetlepel ketchup
½ theelepel agave siroop

gehakt
200 gram vegan rul gehakt
¼ theelepel knoflook granulaat
¼ theelepel paprikapoeder
¼ theelepel uienpoeder
snuf komijnpoeder

overig
2 augurkstrips
¾ norivel (2x)
2 plakjes vegan cheddar
2 blaadjes ijsbergsla
zwart sesamzaad (ter garnering)

01. Laat de rijst 30 minuten van te voren wellen in koud water voor een zachter eindresultaat.
02. Was de sushi rijst met koud water en giet af, gebruik indien wenselijk een zeef. Herhaal deze stap tot het water helder is.
03. Giet de gewassen rijst in een binnenpan van de rijstkoker en schenk hier 2 koppen koud water bij, plaats de deksel op de pan en zet de rijstkoker aan.*
04. Als de rijstkoker klaar is haal je de binnenpan uit de rijstkoker, zet deze vervolgens op een veilige plek neer. Let op! de binnenpan is erg heet! Leg een droge theedoek onder de deksel zodat de stoom opgenomen wordt en laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten stomen.
05. Laat de rijst iets afkoelen en meng dan de rijstazijn, suiker en het zout. Spatel dit door de rijst, schep de rijst voorzichtig om zodat het mengsel goed verdeeld wordt. Laat de rijst volledig afkoelen.
06. Meng in een kleine kom mayonaise, mosterd, agave siroop en ketchup en zet deze apart.
07. Haal voorzichtig de 4 bladeren sla van de krop. Was deze en dep droog met wat keukenpapier.
08. Bak in een koekenpan met een beetje olie het rul gehakt en de kruiden.
09. Snijd de augurken in dunne reepjes. Leg een sushi mat met vershoudfolie klaar.
10. Plaats het norivel op de sushi mat en verdeel de helft rijst hierover. Keer vervolgens de sushi mat om (rijst ligt naar beneden en nori ligt nu naar boven). Leg in het midden van de nori een strook met een flinke hoeveelheid saus, ijsbergsla, gehakt en augurken.
11. Vouw vervolgens de sushi over de vulling heen. Gebruik het matje om de sushi rond aan te drukken.
12. Snijd met een scherp nat mes de sushirol in 6-8 gelijke stukken. Let op! Blijf tijdens het snijden het mes nat maken
13. Snijd vervolgens de cheddar in reepjes en verdeel deze over de sushi. Smelt de cheddar eventueel kort met een crème brûlée brander, bestrooi deze met sesamzaad en gebakken uitjes.

*Geen rijstkoker?
Plaats de rijst in een pan en vul aan met water. Zet de pan op hoog vuur en blijf af en toe roeren tot het water kookt. Plaats de deksel op de pan en zet het vuur laag.

Kijk na 8 minuten of al het water is geabsorbeerd. Zo niet, kijk dan per minuut tot het water is geabsorbeerd.

Laat de rijst iets afkoelen en meng dan de rijstazijn, suiker en het zout. Spatel dit door de rijst, schep de rijst voorzichtig om zodat het mengsel goed verdeeld wordt. Laat de rijst volledig afkoelen.

Om het afkoelproces te versnellen en om een mooie glans op de korrel te krijgen, spreid je de rijst voorzichtig uit en koel je de rijst door gebruik te maken van een waaier. Heb geen waaier? Gebruik dan een stuk karton.

De sushirijst is klaar voor gebruik als deze op kamertemperatuur is. Verwerk de sushirijst direct. Lukt dit niet, dek de rijst dan af met een droge theedoek en verwerk de rijst zo snel mogelijk. Zet de sushirijst nooit in de koelkast!