Kaneelbroodjes kennen we. Maar deze variant is meer dan welkom! Met de frisse en fruitige smaak van sinaasappel en het oranje glazuur is dit een perfecte lekkernij voor Koningsdag of elk andere (oranje)gelegenheid.

Ingrediënten

deeg
420 ml vegan melk
100 g suiker
112 gram vegan boter, gesmolten
2 ¼ theelepel gist
625 gram bloem, verdeeld
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
35 gram maanzaad
schil van 1 sinaasappel
60 ml sinaasappelsap

vulling
165 gram lichtbruine suiker
170 gram vegan boter, zacht
1 theelepel vanille extract

glazuur
200 gram vegan roomkaas
30 gram boter
3 eetlepels sinaasappelsap
1 theelepel vanille-extract
120 gram poedersuiker
plantaardige oranje kleurstof

Bereidingswijze
01. Maak het deeg:  Meng in een grote kom warme melk, sinaasappelsap, suiker en gesmolten boter door elkaar. Het moet lauwwarm aanvoelen.

02. Strooi de gist gelijkmatig over het melkmengsel, roer en laat ongeveer 10 minuten op een warme plaats staan.

03. Voeg 500 gram bloem, zout, bakpoeder en sinaasappelrasp toe aan het melkmengsel en roer met een houten lepel tot het gemengd is. Dek de kom af met een theedoek of plastic folie en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.

04. Beboter een grote of twee kleinere ovenschalen royaal.

05. Maak de vulling: combineer de bruine suiker, boter en vanille. Meng goed en zet opzij.

06. Verwijder de plastic folie van het deeg en voeg het resterende kopje bloem toe. Roer goed en leg dan op een schoon oppervlak.

07. Kneed het deeg minstens 10 minuten, voeg indien nodig meer bloem toe, tot het deeg niet aan het oppervlak of je handen blijft kleven. Het deeg moet heel glad zijn en terugveren als je erin prikt.

08. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Zorg ervoor dat alles de dikte gelijkmatig is, ook in de hoeken.

09. Verdeel de vulling over het deeg. Rol het deeg vanaf een kort uiteinde op tot een rol en knijp de naad dicht. Leg met de naad naar beneden.

10. Snijd vervolgens in gelijke cirkels van ongeveer 8 cm dik. Verdeel deze plat over de ovenschalen. Dek af met een vochtige theedoek en laat 35-45 minuten rijzen op een warme plaats.

11. Verwarm de oven op 180˚C.

12. Bak de broodjes onafgedekt in 25-30 minuten goudbruin.

13. Klop in een middelgrote kom de roomkaas, boter, sinaasappelsap en vanille-extract tot een gladde massa. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en klop tot een glad mengsel. Voeg tot slot oranje kleurstof toe tot een mooie kleur ontstaat.

14. Als de broodjes klaar zijn, laat je ze ongeveer 10 minuten afkoelen. Bedek met het glazuur en serveer!