Tijdens het schrijven van dit goddelijke recept, komt er nog een ander idee tot me. Rendang kroketten! Wie weet ga ik dat recept binnenkort ook met je delen. Maar nu eerst deze heerlijke paddenstoelen bitterballen. Een karweitje, dat zeker, maar je krijgt er absoluut geen spijt van.
Helemaal onderaan het recept vind je de tips om de bitterballen in te vriezen. Super handig, zo heb je altijd een portie in je vriezer. Wij eten de bitterballen met een huisgemaakte truffelmayonaise (geen echte truffel). Echt heerlijk!
Bereidingstijd: 50 minuten + 60 minuten
Aantal stuks: 20
Ingredienten
roux deel 1
400 gram kastanjechampignons
100 gram shiitake
1 ui
2 knoflooktenen
roux deel 2
60 gram boter
60 gram bloem
400 ml sojamelk
½ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel piment
¼ theelepel foelie
1 theelepel gedroogde peterselie
1 eetlepel edelgistvlokken
1 paddenstoelen bouillonblokje
2 theelepels miso
1 theelepel sojasaus
75 gram broodkruim
flinke snuf zwarte peper
peper + zout (naar smaak)
beslag
125 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder
50 tot 80 ml water
peper + zout (naar smaak)
coating
120 gram broodkruim
1 theelepel gedroogde peterselie
Bereidingswijze
01. Maak deel 1 van de roux:
Gebruik een hakmolen of keukenmachine om de champignons en shiitake fijn te hakken. Let op! Te lang malen zorgt voor te veel vocht en vormt snel tot een soort pasta. Je wilt kleine, droge stukjes behouden.
02. Snijd de knoflook en ui fijn en fruit deze aan in koekenpan. Bak de shiitake en champignons circa 2 minuten mee. Laat eventueel vocht uitlekken en houd apart.
03. Maak deel 2 van de roux:
Smelt de boter in een steelpan en voeg bloem toe. Meng goed met een garde en voorkom klontjes. Voeg na circa 1 minuut al langzaam kloppend de melk toe.
Als de saus glad en dik is geworden kunnen de shiitake en champignons toegevoegd worden. Voeg vervolgens de overige roux ingrediënten toe. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.
04. Schep de ragout over in een bakje en zet deze circa 15-25 minuten in de vriezer.
05. Maak vervolgens balletjes van de vulling en laat deze opnieuw bevriezen. Je wilt ze zo hard mogelijk, minimaal een uur.
06. Maak het beslag:
Meng in een diep bord het bloemmengsel door bloem, water, zout, knoflookpoeder en een flinke snuf peper met elkaar te mengen. Zet de frituurpan aan op 190 graden en leg een bord met keukenpapier klaar.
07. Maak de coating:
Vul een ander diep bord met broodkruim, meng met peterselie en een flinke snuf zout en peper.
08. Verdeel de roux in ronde gelijke porties, dip in het beslag, vervolgens in broodkruim en frituur de bitterbal direct goudbruin.
09. Bestrooi de bitterballen eventueel met nog wat (gedroogde) peterselie.
Wil je de bitterballen wel alvast maken maar op een ander moment eten? Frituur de bitterballen niet goudbruin maar net totdat ze bruin beginnen te kleuren. Laat ze geheel afkoelen en vries dan in.
Ga je de bitterballen gebruiken? Dan kunnen de direct uit de vriezer in de frituurpan! Frituur ze op 175 graden circa 8 minuten of tot goudbruin.